sâmbătă, 18 iulie 2009

Societatile initiatice in Evul Mediu

Context:

- Papalitatea incepe un razboi total impotriva ereziilor.

- Se organizeaza breselele mestesugaresti

- Cruciadele purtate in Orient permit asimilarea esoterismului ortodox, ebraic si arab de catre spiritele occidentale ( kabbala, hermetism, traditii gnostice)

- Diferitele ordine cavalaresti si monahale dezvolta si slefuiesc dogme si doctrine heterodoxe.

1. Ghildele ( corporatiile mestesugaresti). Poate cea mai elaborata este cea a contructorilor de catedrale, adeptii artei regale, breasla arhitectilor si zidarilor. Mostenitorii initierilor din antichitatea egipteana si cea greceasca, acestia invatau de-a lungul celor trei grade de initiere: ucenic, calfa si maestru constructor, secrete geometriei pitagoreicene, dar si ale magiei hermetice ilustrate in rozetele catedralelor (simbol feminin) si de pentaclele utilizate de alchimisti si adepti ai Inaltei Magii. Fiecare breasla are semne particulare de recunoastere, iar constructorii se bucura de libera trecere in intraga europa,fiind singurii care stiau secretul construirii catedralelor si al palatelor. Unele traditii spun ca aceasta cunoastere a fost transmisa prin initiere de-a lungul secolelor de catre insusi Hiram, constructorul Templului din Ierusalim.

2. Crestinismul Graalului. Exista trei categorii de exegeti ai Sf. Graal.

a) Primii, studiind toate legendele medievale centrate in jurul credintei ca Iosif din Arimateea a strans intr-un pocal sangele si apa scurse din trupul rastignit al lui Iisus Hristos din Nazareth, in acelasi vas sacru folosit de apostoli la Cina cea de Taina pentru a sorbi vinul simbolizand sangele Mantuitorului si adus ulterior supliciului in Brittania, spun ca acesta reprezinta simbolul cautarii intelepciunii pierdute. Regele Artur si cei doiseprezece cavaleri ai Mesei Rotunde sunt pastratorii acestui depozitar al Cunoasterii Divine. Se mai spune ca aceasta cupa e fost facuta de ingeri din smaraldul cazut de pe fruntea Arhanghelului „cazut”, Lucifer si predat spre pastrare lui Adam. Dupa pierderea Lumii Initiale de catre Adam si Eva in urma muscarii din Marul Cunoasterii Binelui si Raului Intelepciunea Graalului a fost pierduta, iar misiunea Cavalerilor este de a reda umanitatii splendoarea exprimarii Cuvantului lui Dumnezeu.

b) Al doilea punct de vedere le aprtine celor care cred ca, de fapt, Sfantul Graal inseamna Sang Royale, ceea ce inseamna ca acesta reprezinta linia mostenirii sangelui Regelui Lumii, Iisus Hristos, casatorit cu Maria Magdalena, iar rolul celor care l-au regasit este de a apara si proteja acest Adevar atat de tulburator pentru comunitatiile de crestini ai Dogmei Bisericii Romane.

c) Exista si opinia potrivit careia Graalul reprezinta un ordin initiatic ocult, Masenia Sf. Graal, infiintat de catre Titurel, in Galia la hotarele Spaniei.Aceasta constructie misterioasa este condusa de magul Merlin, initiat in constructia Templului din Ierusalim, ca simbol al regatului lui Dumnezeu pe pamant, de insusi Iosif din Arimateea. Ordinul devine o fratie ascetica, amintind de esenieni, care isi propune dezvaluirea Cunoasterii Planului Divin prin initierea celor care ajunsi la un nivel de desavarsire spirituala, pot intelege marile mistere ale lumii si ale universului.

3. Catarii (Cei puri), numiti si albiginezi se opun traditiei dogmei catolice atragandu-si mania papalitatii si sfarsesc prin a fi exterminati. Isi concep doctrinele mistice pe opozitia celor doua Principii, ale Binelui si Raului. Conform doctrinelor lor, ei priveau universul vizibil, lumea pamanteana, ca pe o expresie a creatiei Raului, generat de un demiurg aflat in opozitie cu Creatorul Luminii, astfel ei condamnau casatoria, procreatia, viata sociala pentru ca in trup era intemnitata spiritul venit de lumea Primordiala. Catarii se structurau in doua categorii: desavarsitii si auditorii. Pentru ei pamantul ii apartinea lui Satan. Aici e iadul, iar omul nu s epoate elibera decat prin desavarsire si asceza. Moartea ii aduce pe oamnei la Judecata de Apoi, iar daca constiinta lor a fost eliberata din chingile inselatorului, ajungeau in Perfectiunea Principiului, daca nu, urmau sa se se reintrupeze pe pamant pentru a continua lupta cu Raul. Riturile de initiere urmareau descatusarea spiritului din materie, cunoasterea universului adevaratului Dumnezeu care domneste in invizibil. Au existat si devieri sau abuzuri le la acest concept, unii catari dorind sa cunoasca brusc trezirea. Posteau pana cand mureau de foame, numind procedeul endura. Existau semne de recunoastere, parole si o doctrina astrologica condamnate vehement de Biserica Romei. Dupa cruciadele impotriva lor, care au destramat organizatia, trubadurii au reusit , prin stiinta lor vesele, prin cantece si piese de teatru s atransmita incifrat mesajele catarilor sau albigenzilor, inseland vigilenta inchizitiei.

4. Templierii. Ezoterismul lor ramane enigmatic pana in ziua de azi. Ordin monahal si militar, infiintat in 1117 pentru a proteja pelerinii de pe pamantul sfant, respecatand regulile Sfantului Bernard, cavalerii s-au remarcat in luptele cu sarazinii. Priviti ca un ordin de elita pus in slujba papalitatii, templerii au ajuns sa domine Europa inventand primul sistem bancar si ocupandu-se cu inaltarea monumentalelor catedrale. In parcursul lor prin tarile ocupate de musulmani, retrasi in Siria dupa cucerirea Ierusalimului de catre Saladin, acesti minunati cavaleri au inteles ca armonia vietii poate fi atinsa prin fratietate si prin descoperirea lucrurilor care unesc semenii si nu prin cele care ii despart, astfel au incheiat pacte durabile si secrete cu unii musulmani luminati, care credeau acelasi lucru. De la ismaeliti, au preluat cateva doctrine gnostice, poate si simbolul lui Baphomet (inspiratia spiritului), sau dupa unele interpretari, Baphomet era insusi Mahomed. Ocultismul lor profund religios se baza pe intelegerea principiilor universale care se concretizeaza prin impreunarea celor doua energii fundamnetale: masculin si feminin. Prin unira lor, Androginul facea capabila reintegrarea lumii in dimensiunea initiala, cea a raiului pierdut. Sunt teorii care sustin ca Templierii au fost singurii capabili sa transmita valorile crestinismului pur si musulmanilor, care il respecta pe Iisus Hristos ca pe cel mai mare profet al Lumii, mai mare ca insusi Mahomed. Alti exegeti ai Ordinului considera ca templierii doreau sa redea rolul in creatie atribuit femeii, Eva primordiala rascumparata prin credinta si fervoarea Mariei Magdalena. (Oare de ce se numeste catedrala din Paris Notre Damme- doamna noastra?). Frustrat ca fost respins de la accederea in ordin, dator si plin de invidie, regele Filip cel Frumos, instrumenteaza cu ajutorul plapandului papa Clement al V-lea un proces injust prin care confisca toate bunurile templierilor si condamna la moarte prin rug pe Marele Maestru Jacques de Molay si pe alti inalti ofiteri, in 1314. Dupa 700 de ani de la suprimarea Ordinului Templului, Vaticanul a publicat o carte unde sunt prezentate documente ale asa-zisului proces al templierilor. Publicarea cartii a fost insa pregatita de Vatican nu cu mult timp in urma, când a oferit publicului larg pe site-ul sau un pergament al Papei Clement al V-lea din anul 1308 prin care acesta absolvea de orice vina pe liderii Ordinului. Acum, Sfântul Scaun ofera pasionatilor de istorie si cercetatorilor mai multe documente în cadrul unui volum de 300 de pagini, intitulat “Processus contra Templarios”.

5. Dante Aligheri-cel mai mare initiat al Evului Mediu. Unul dintre Marii Maestrii ai societatii secrete de filiatie templiera, Fede Santa, Dante transpune in „Divina Comedie” alegoriile metafizice ale doctrinei dobandirii nemuririi prin initieri succesive. Infernul reprezinta lumea profana, Purgatoriul, probele initiatice,iar Cerul este regatul desavarsitilor care au inteles ca viata eterna este nascuta de intelepciune si dragoste. In opera sa capitala, Dante introduce si amesteca admirabil doctrine pagane, gnostice, catare, arabe, hermetice, dar si crestine asa cum au fost ele transmise in primele secole, pana la oficilizarea acestei religii de catre Constantin cel Mare. Se intalnesc simboluri care vor fi preluate apoi de alte societati secrete: Trandafirul, Crucea, Vulturul, Scara celor sapte arte liberale, pelicanul care isi sparge pieptul cu ciocul pentru a-si hranii puii. Pentru adeptii acestei fratietati de inspiratie templiera, Iisus Hristos reprezinta Mantuitorul omenirii si modelul absolut al desavarsirii la care trebuie sa tinda toti oamenii care doresc viata vejnica.

6. Kabbala si Alchimia. Cu toate persecutiile sangeroase ale Inchizitiei, evul mediu cunoaste inflorirea diverselor traditii printre care si cele iudaice. Rabinii se regrupa in scoli inchise pentru a studia si practica o foarte profunda teosofie a Lumii de sus si a Lumii de jos, a macro si micro cosmosului. Exista Kabbala practica: depozitara tuturor cunostintelor magice, ritualurilor si initierilor care conduc practicantul la dobandirea extazului cunoasterii lui Dumnezeu. Cea mai cunoscuta este insa Kabbala speculativa, care va avea o influenta covarsitoare asupra europenilor renasterii. Aici se interpreteaza alegoric textele sacre, printr-o tehnica speciala de permutare a literelor. Prin aceasta arta sacra, kabbalistii patrund marile mistere ale Creatiei: Maasseh Bereschit – Istoria Genezei; Maaseh Merkabah – Istoria Carului Ceresc. In minunata lor opera de descifare a semnelor pe care Dumnezeu le lasa in permanenta la indemana celor care il cauta cu adevarat, kabbalistii se bazau pe interpreatarea cartilor Sepher Yetsira - Cartea Formarii si Sepher-ha-Zohar – Cartea Splendorii. Pentru ei intraga creatie este manifestarea in zece expresii a lui Dumnezeu care include invizibilul si vizibilul intr-o unica imparatie formata din doua regate:

7. Vrajitoria. Evul mediu a cunoscut din plin organizarea secreta a vrajitorilor si vrajitoarelor care isi celebrau ritualurile la date fixe, fiind inspirati din ancestrale forme de raportare la Natura si la Dumnezeu. Paganismul traditional mostenit de-alungul genaratilor in comunitatile rurale, mai ales, si nedenaturate de crestinarea fortata isi facea simtit modelul de gandire in cele doua curente vrajitoresti: Magia alba, inchinata lui Dumnezeu, si Magia neagra, dedicata Diavolului. Scopul major al practicilor vrajitoresti era asigurarea unui pact de colaborare cu fortele invizibile pentru mentinerea unui echilibru intre cele doua principii care se izbesc iremediabil si care cer de fieacre data un pret de la oameni. Binele iti cere sacrificiul pentru dobandirea nemuririi, iar raul iti cere semnarea pactului care il neaga pe Hristos pentru a dobandi puterea absoluta in viata aceasta.