sâmbătă, 18 iulie 2009

Ordinul Iluminatilor

Inainte de a ne ocupa cu partea a doua a lucrarii, si anume acela al insumarii celor mai importante si grave acuze pe care contestatarii le aduc de regula francmasoneriei, am sa incerc sa ilustrez cat mai cuprinzator cel mai tenebros capitol din Istoria Fratiei, si anume aparitia si influentele Iluminatiilor din Bavaria.

Ordinul Iluminatilor, denumiti si Perfectibili a fost organizat si structurat de catre Weishaupt, la Ingolstadt, Bavaria la 1 mai 1776. Tanarul de 28 de ani, Adam Weishaupt, teolog de drept canonic si fost elev si adept al iezuitilor isi propune reformarea din temelii a lumii, prin introducerea unei noi ordini mondiale. Ura sa fata de nedreptatile si abuzurile statului bicefal, caci biserica avea un rol administrativ, aveau sa conduca la evenimente istorice sangeroase si tenebroase. Sintagma favorita a ordinului era: „ne vom fi incheiat misiune dupa ce vom sugruma ultimul papa cu matele ultimului rege”! Reuseste intr-un timp record sa racoleze un numar mare de masoni pe care sa-i conduca pe cararile planului sau. Ordinul sau se structureaza in trei serii.

I. Pepiniera

1. Preparatorie

2. Novice

3. Minerval

4 Illuminsit minor.

II. Masonerie

1. Ucenic

2. Calfa

3. Maestru

4. Illuminatus major

5. Illumintatus dirigens.

III. Mistere

1. Preot

2. Regent

3. Mag

4. Rege.

Adeptii aflau pe parcursul gradelor despe scopurile Ordinului. La gradul de Rege, adeptul lua contact cu urmatorul text: „de pe fata pamantului trebuie sa dispara orice subordonare”. Asadar, la ultimul grad, Rege, adeptul afla scopul final: Anarhia ! Weishaupt le spunea membrilor sai intimi ca oricine este in esenta un posibil rege, asa ca mostenirea tronului este un abuz, ca prelatii nu sunt cu nimic mai breji decat omul obisnuit care se roaga, insa el combatea virulent toate valorile traditioanale: legea, familia, frontierele si statele. Daca ne gandim astazi, in 2009 la contextul in care ne aflam am putea gandi: ciudat nu ?

Insa, destinul da dovada de ironie si intelpciune. Ordinul se va confrunta cu un scandal intern de proportii. Baronul von Knigge, seful cercului din Westfalia si mana dreapta a lui Adam Weishaupt are o criza morala si religioasa, fiind un crestin practicant, si se dateseaza quasi public de mentorul sau acuzandul de autotarism si satanism, pentru ca afirma ca insusi iisus Hristos este intemeietorul ordinului, si ca el nu a fost Mesia, ci un mare revolutionar care le-a predat tuturor oamenilor lectia Libertatii. Si alti adepti s-au retras declarand autoritatilor ca Iluminati abjura crestinsmul, ca induce memebrilor ura fata de societate, stat si familie si ca era un dusman declarat al proprietatii particulare. O ironie a sortii, face ca intr-o alt zi, un curier secret al lui Weishaupt sa piarda niste documente compromitatoare, care aveau sa duca la dizovarea ordinului si surghiunirea straniului sau maestru. Insa, intr-un mod de-a dreptul bizar, ideiile lor vor influneta secolele urmatoare, numind aici doar revolutia franceza, comuna din paris, aparitia miscarilor anarhiste, socialismul, comunismul, republicanismul, revolutionarismul, ateismu, simbolurile de pe bancnota de un dolar, deviza NOvUS ORDO SECLORUM fiind o expresie uzuala a iluminatilor. Dintre ei au facuta parte Thomas Jefferson, La Fayette, Danton si dupa unii istorici, chiar si Robespiere.