sâmbătă, 18 iulie 2009

Francmasoneria Deista (regulara)

In 24 iunie 1717, la beraria The Goose and Gridiron (Gasca si Gratarul), din proximitatea Catedralei Sf. Paul, din Londra, patru loji: The Crown (Coroana); The Apple Tree (Marul); The Rummer and Grapes (Stacana si ciorchinele) si The Goose and Gridiron se unesc formand Marea Loja din Londra, prima structura care se rupe din randurile masonilor operativi (breslasi) si formeaza, conform istoricilor adepti ai tezei conform careia, masoneria speculativa se naste in Anglia, prima obedienta a francmasonilor regulari.

Ruptura se transforma, foarte curand intr-o veritabila galceava intre antici si moderni. Pentru a intelege contextul care va duce la formarea U.G.L.E ( The United Grand Lodge of Ancient Freemasons of England) trebuie sa aprofundam pe scurt temeiul neintelegeilor dintre cele doua entitati masonice.

Inainte sa pornim cercetarea noastra ar trebui sublinait ca masoneria engleza este fundamental modelata de doi scotieni: James Anderson si Cavalerul de Ramsay, insa despre rolul lor, voi scrie ceva mai incolo.

Anticii se constituie ca Mare Loja pe 17 iulie 1751 impunand gradul Royal Arch, ca simbol al legaturii masonilor speculativi cu Dumnezeu si continuarea mitului Templului lui Solomon, care nu mai reprezinta o constructie fizica, ci una speculativa. Spre deosebire de ei, modernii inoveaza masiv ritualurile mostenite de la operativi si pun accentul pe bunastarea materiala, onoruri nobiliare si relational. Astfel ei il initiaza in 1787 pe printul de Wales, mostenitorul tronului, apoi si pe ceillati frati ai sai. In 1790, Printul este ales Mare Maestru. Pentru acuratetea informatiei precizez ca Loja Moderna este continuatuarea Marii Loji din Londra, iar Loja Antica devine o entitate noua, nemultumita de conduita agnostica si materialista a Modernilor. Anticii de autodenumesc Fratie, iar Modernii Societate. Scindarea dintre cele doua obediente se stinge dupa ce regele George al III-lea interzice organizarea si activitatea societatilor secrete. In 1813 cele doua entitati hotarasc sa fuzioneze si negociind virtutile si calitatile pe care, fiecare le considera importante pentru identitatea masonica, adopta un act comun format din 17 articole, care se concentreaza asupra primelor trei grade simbolice (ucenic, calfa, maestru), regulamentelor care vor forma mai tarziu celebrele Constitutii ale lui Anderson.

La 27 decembrie 1813, in Fremasons Hall se intemeiaza U.G.L.E.

Foarte intersanta este existenta si disparitia Marii Loji York, infiintata in 1762 care intemeiaza Ritul York si care avea propria sa constitutie formata din 19 articole. Membrii acestei obediente, foarte strans legati de misterele gradelor operative ale breselei zidarilor liberi, il acuza pe Anderson ca a simplificat si a introdus „superficialitate in abordarea miturilor care stau la baza Augustei noastre Fratii”, intrucat, pastorul anglican Anderson se refera la primele trei grade, in timp ce pentru masonii de York, existau, chiar inaintea aparitiei Ritului inca doua grade: Royal Arch si Knight Templar. Aici este momentul sa-l introducem in discutie pe Cavalerul de Ramsey, care are un discurs fulminant in Franta si care afirma, fara echivoc ca masoneria este de traditie templiera.

In timpurile moderne U.G.L.E recunoaste in fiecare tara o mare loja nationala, care respecta landmarkurile si Constitutiile lui Anderson ceea ce le confera regularitatea. Aceasta presupune admiterea barbatilor de bune moravuri, care cred in Dumnezeu si care jura sa dea dovada de toleranta, fraternitate, caritate si sprijin tuturor celor aflati in nevoie, suferinta, acuzati pe nedrept.